הכנה להנקה - מה כדאי לעשות ומה לא הכרחי
- עדי לנג
- Dec 2, 2018
- 4 min read

חודש תשיעי בפתח, ואני מתחילה להתכונן ללידה הקרבה ולחיים שלאחריה.
כמדריכת הנקה, אני מגיעה הפעם עם לא מעט חששות ומחשבות בקשר להנקה. אני מבינה ויודעת שלא הכל תלוי בי, אך מנסה להכין את עצמי כמה שיותר טוב לקראת הבאות.
בשבוע שעבר קיבלתי מחברה מתנה ללידה (התמונה פה למעלה), שמכילה רפידות הנקה רב פעמיות, משחה לפטמות וכרית נעימה להירגעות (ששמים על העיניים, ממש כיף!).
מיותר לציין כמה שמחתי לקבל את המתנה הזאת (תודה חברה אהובה!).
זה גרם לי לחשוב על כך שהרבה פעמים נשים בהריון מתכוננות ללידה ולהנקה, אך לא תמיד משקיעות את המאמצים במקום הנכון.
אז החלטתי להכין לכן רשימה של דברים שכדאי ומומלץ לעשות כהכנה להנקה, וכן דברים שממש לא הכרחי להכין אותם מראש ואולי אף כדאי ומומלץ להתמודד עמם ברגע האמת (אם בכלל יש צורך).
כדאי לעשות
1. לדעת.
הדבר הכי חשוב לדעתי, שעליו אני ממליצה לכל אישה בהריון (אם היא שואלת אותי), הוא ללמוד ולהבין איך ההנקה עובדת. הפיזיולוגיה של ההנקה (מתי ואיך מיוצר החלב), איך תינוק יונק, סימנים להנקה טובה, מתי מומלץ לפנות לעזרה מקצועית ועוד.
יש לא מעט מקורות בהם ניתן לקרוא וללמוד את הדברים הללו. מעבר לכך שזה מאוד מעניין, במיוחד בשלב בו זה קורה בגופנו, זה חשוב מאוד לימים הראשונים, להבנה שיש בידייך כלים שאת יכולה להשתמש בהם ברגע האמת בימים הראשונים והקריטיים להנקה.
לשם כך האתר שלי מלא במאמרים בנושא, הכנתי את מדריך ההכנה להנקה, ואני כמובן מקיימת מפגשי הכנה להנקה קבוצתיים ופרטניים.
ניתן לקרוא עצמאית אונליין באינסוף אתרים ומקורות, לרכוש ספרים בנושא (למשל "המדריך הישראלי להנקה" ועוד.
2. להכין את הסביבה לעזרה ותמיכה.
לכל מי שנרשמת למפגש הכנה להנקה תמיד המלצתי להגיע עם מלווה מטעמה - בן/בת זוג, אימא או כל מי שילווה אותה בימים שלאחר הלידה. הסיבה היא, שלדעתי חשוב שהסביבה המיידית של האישה, שתהיה אתה בימים ובשבועות שלאחר הלידה, תהיה מודעת למה שעובר עליה, למה שנדרש ממנה על מנת להצליח להניק את תינוקה ולהסתגל לחיים החדשים בצורה מיטיבה.
כולנו יודעים לדקלם בעל פה את יתרונות ההנקה וחלב האם, אך לא תמיד אנחנו יודעים לחבר לכך את מה שנדרש על מנת שאישה באמת תצליח להניק. זוהי התמסרות של ממש, במיוחד בהתחלה, ולכן על מנת להצליח בכך, לרוב האישה לא יכולה להמשיך לדאוג בעצמה גם לדברים האחרים - כביסה, הכנת אוכל, הוצאת הכלב וכל שאר מטלות הבית. שלא לדבר על הפן הרגשי והעצות של כולם מסביב...
על כן, בעיני חשוב ביותר לשבת לשיחה פתוחה ומשתפת עם בן הזוג וכל מי שיוכל לתת יד לאחר הלידה. לבקש עזרה, להכין תמיכה רגשית ולוגיסטית לקראת החיים החדשים, ולוודא שכולם מבינים לקראת מה הולכים.
3. להתמסר לתחושות, לרגשות ולדרישות של ההריון מהגוף שלנו.
ככל שהלידה מתקרבת, גופנו עובר שינויים עצומים. "המוח הפרימיטיבי" (ההיפותלמוס ובלוטת יתרת המוח) מפריש הורמונים הנחוצים ללידה טובה ולהסתגלות טובה לחיים שאחרי. ככל שההריון מתקדם, פעילות ההיפותלמוס הופכת דומיננטית יותר בגופנו, לעומת פעילות קליפת המוח, האחראית על החשיבה הלוגית. כך נמצא את עצמנו פחות מתעניינות במה שקורה בארץ ובעולם, ויותר מרוכזות בעצמנו, במה שמתרחש בגופנו (גדל שם תינוק!).
החיים שלנו היום לא תמיד מותאמים לשינויים הפיזיולוגיים שמתרחשים בגופנו, ולא מעט נשים נדרשות להמשיך בשגרת חייהן כאילו אלו לא מתרחשים כלל.
אני ממליצה לך, כמה שניתן, להאט את קצב החיים, להפחית רמות של סטרס, לנוח ולהירגע, לתרגל יוגה, לקרוא ולהתכונן לקראת הלידה ואחריה.
זוהי הדרך של גופנו להכין את עצמנו, רגשית ופיסית ללידה ולאמהות. הנקה היא חלק מכך.
לא הכרחי
1. רכישות למיניהן.
את רוב הדברים לא צריך לקנות מראש. הסיבה העיקרית היא, שלא בטוח שתצטרכי אותם. הסיבה השנייה היא, שאת עוד לא יודעת מה את בדיוק צריכה, ולכן כדאי לחכות לרגע האמת ולקנות מוצרים מדויקים.
בכל רגע מישהו יכול לקפוץ עבורך לבית המרקחת הקרוב ולרכוש מה שתצטרכי.
מה למשל?
משחות - לא תמיד יש בהן צורך. תמיד ניתן למרוח שמן קוקוס שנמצא בבית, או לקפוץ לקנות משחה לפי הצורך שעולה.
רפידות הנקה טיפוליות - ממש לא נדרשות ברוב המקרים.
משאבת חלב אם - לא נדע מראש עם אילו אתגרי הנקה, אם בכלל, תתמודדי. משאבות שונות מתאימות למצבים שונים, וטווחי המחירים גדולים ושונים. כדאי מאוד לחכות לאחרי הלידה ורק במידה ועולה הצורך, לרכוש משאבה שתתאים למצב. ליוויתי לא מעט אמהות שרכשו או שכרו משאבות מראש, שלבסוף לא ענו על הצורך שלהן, ונאלצו לקנות מחדש או להישאר עם מה שקנו. בסוף, זה עולה יותר! בנוסף, ממליצה להתייעץ עם גורם מקצועי לפני הרכישה.
פטמות סיליקון ואביזרים נוספים - ברוב המקרים ממש אין בהם צורך!
חזיות הנקה - כדאי שתהיה לך חזייה נוחה, אך קחי בחשבון שלאחר הלידה ועם הגעת החלב, השדיים עוד יגדלו. הייתי מחכה גם עם זה לאחרי הלידה.
הדברים היחידים שכדאי לקנות מראש:
רפידות הנקה - חד פעמיות או רב פעמיות (בכמות קטנה עד שתראי שהסוג שבחרת אכן מתאים לך).
מזרקים - לעתים בימים הראשונים יש צורך להאכיל את התינוק בדרכים אלטרנטיביות. הדרך המומלצת בעיני להתחלה היא Finger Feeding (האכלת אצבע). לכן מומלץ שיהיו כמה מזרקים בבית (אישית ממליצה על מזרקים של 10 CC עם פיה מעט מוארכת). גם אם לא תשתמשי בהם, הם בוודאי יהיו מצרך שימושי בביתכם בשנים הקרובות (למתן תרופות ושלל כיפים אחרים עם ילדים).
באופן כללי בכל מה שקשור לרכישות ולמה שעומד מאחוריהן, אני ממליצה לחכות לאחרי הלידה. יש עוד הרבה פרמטרים שאינך מודעת אליהם כרגע - מה הצרכים, עם אילו אתגרים תתמודדי, איך תרגישי ומה תרצי לעשות.
2. "להכין את הפטמות".
להפתעתי לא מעט נשים שואלות אותי על כך ואומרות שהמליצו להן להכין את הפטמות לקראת הלידה: למרוח כל מיני משחות וקרמים, לסבן, לעסות ועוד ועוד.
אז לא, האמת היא שממש אין צורך לעשות זאת, ואפילו כדאי שלא. גופנו חכם מאוד ומכין את עצמו לקראת ההנקה. בוודאי שמת לב שאזור ההילה משנה מעט את צבעו והופך כהה יותר, וזאת על מנת שהתינוק יוכל לראות בבירור את השד, להתקרב אליו ולינוק. אולי שמת לב גם לבלוטות המעטרות את ההילה, אלו נקראות בלוטות מונטוגמרי ותפקידן להפריש ריח, המושך את התינוק אל השד, וכן להפריש חומר מסכך השומר על סביבת העטרה והפטמה לחות ומתאימות בדיוק להנקה ולגירוי המתמשך על השד.
במידה ובהמשך תסבלי מכאבים באזור, תוכלי למרוח משחות ייעודיות מתאימות. אך למעשה ממש אין צורך לעשות זאת טרם הלידה.
נראה לי שסיכמתי את רוב הדברים.
אם שכחתי משהו והיית רוצה לשאול אותי לגביו, את כמובן מוזמנת פה בתגובות או בהודעה אישית ואשמח לסייע.
שוב תודה לחברה האהובה על המתנה הנפלאה שכיף לקבל (למרות שלא בטוח שאצטרך להשתמש בכולה).
לסיכום
לדעתי הדבר החשוב ביותר, הוא להגיע בטוחה בעצמך ובתינוקך, שהרי הנקה היא דבר שרוב האמהות והתינוקות מסוגלים לעשות אם רק מאפשרים להם ומקיימים עבורם תנאים מתאימים לכך.
תלמדי והגיעי מוכנה, עם ראש פתוח (שמצליח לכבות רעשי רקע מהסביבה), גמישות וכוחות שצברת לקראת חווית האמהות הראשונית.
ועכשיו, אקרא את הכל בעצמי ואתחיל ליישם :)
באהבה,
עדי
Comments